joi, 6 septembrie 2012

Biserica Sfintei Teodora din Peloponez-Vasta

Sfânta Teodora din Peloponez-Vasta este prăznuită pe 11 septembrie.
© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.ro

Notă:
Preluarea imaginilor de pe acest blog se poate face numai cu menţionarea sursei şi cu acordul autoarei. Vă mulţumesc.
"Vasta este o aşezare mică din Peloponez, Grecia, care ar fi rămas necunoscută până astăzi dacă n-ar fi existat aici o biserică unică în lume. Oamenii obişnuiţi şi oamenii de ştiinţă rămân, deopotrivă, uimiţi la vederea sfântului lăcaş, al cărui acoperiş subţire susţine, de sute de ani, 17 copaci, cei mai mulţi cu o înălţime de 30 de metri şi cu o greutate de peste o tonă. Întregul fenomen depăşeşte orice explicaţie omenească, cu atât mai mult cu cât nici măcar o rădăcină nu se vede în interiorul bisericii, pe tavan sau pe vreun perete al clădirii.

Se impune aici o clarificare necesară, având în vedere că, adesea, credincioşii o confundă pe Sfânta Teodora de Peloponez cu Sfânta Teodora din Alexandria, cea care s-a nevoit într-o mănăstire de călugări, după ce s-a îmbrăcat în haine de bărbat. Teodor, după numele de monah, a fost acuzat de unii călugări că a lăsat însărcinată o oarecare femeie nemăritată. Teodor nu s-a împotrivit învinovăţirii. După ce a fost scos afară din mănăstire, a luat copilul şi l-a crescut în pustia din apropiere. După şapte ani de chin, egumenul mănăstirii l-a primit înapoi pe "călugăr". Adevărata identitate a sfintei a fost descoperită numai la moarte, doi ani mai târziu, în anul 490. Toţi s-au minunat de bunătatea şi răbdarea acelui "călugăr", care crescuse un copil din flori, al cărui tată nu avea cum să fie. Egumenul mănăstirii a avut parte de o vedenie în care Teodora era primită în ceruri cu măreţie de către o ceată de îngeri. Despre copilul crescut de sfântă se spune că a ajuns egumenul mănăstirii.

"Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci", au fost ultimele cuvinte ale Sfintei Teodora, înainte de a-şi da sufletul."Sursa text

Despre Sfânta Teodora din Peloponez-Vasta:AICI  şi Aici 3 comentarii:

Mariana spunea...

Mulţumim, Andreea!
Minunat este Domnul întru Sfinţii Săi! Ce binecuvântare să te poţi ruga şi închina Sfintei la ea acasă!

Unknown spunea...

Cu mult drag!
Exact aşa am simţit, ca pe o mare binecuvântare să ajung la Sfânta Teodora! Îi mulţumesc şi eu cu multă recunoştinţă pentru pacea şi bucuria simţită acolo!

Anonim spunea...

Am vazut film CU viata Sfintei Teodora SI M-A IMPRESIONAT MULT DE TOT...MINUNAT E DOMNUL INTRU SFINTII SAI! as dori Acatistul Sfintei Teodora din Peloponez....daca il ai te rog sa il postezi....multumesc anticipat..Doamne ajuta!

AddThis

Find us on Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Abonaţi-va la acest blog

Copyright © 2011-2014 http://dositeea.blogspot.comVizite (de la 1 aug. 2011)

From 22 nov. 2011

View My Stats