vineri, 2 decembrie 2011

Sfânta Muceniţă Varvara-icoane şi sfintele moaşte

Frescă- Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ

Sfânta Mare Muceniţă Varvara este prăznuită în data de 4 decembrie.


Moaştele Sfintei Varvara din catedrala Sf. Vladimir din Kiev


Condac:
Lui Hristos Celui în Treime cu evlavie lăudat urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: „cinstesc Treimea, Dumnezeirea cea una!”
Frescă- Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ


Un fragment din viaţa Sfintei Muceniţe Varvara:

"Prefectul a încercat s-o înduplece să se întoarcă la credinţa idolească, mai întâi cu blândeţe, apoi cu ameninţări, însă totul a fost zadarnic. Atunci el a poruncit ca fecioara să fie dezbrăcată, un mare chin pentru fecioara al cărei trup nu fusese până atunci văzut de nici un bărbat. A fost bătută cu vine de bou până la sânge, apoi, la porunca prefectului, rănile i-au fost frecate cu zdrenţe şi cu ţesături din păr de animale, ca să-i înteţească şi mai tare durerile. A fost apoi aruncată în temniţă. Sfânta Varvara s-a rugat atunci fierbinte Mirelui ei ceresc ca să poată răbda pe mai departe chinurile. Mântuitorul însuşi i s-a arătat atunci acolo, îndemnând-o cu blândeţe să rabde mai departe încercările. I-a vindecat atunci toate rănile primite de la păgâni, iar fecioara, aprinsă de dragostea dumnezeiască, mulţumea şi dădea slavă lui Dumnezeu.
Aşa au găsit-o slujitorii a doua zi, când prefectul a poruncit să fie adusă iarăşi înaintea lui fecioara, ca s-o cerceteze iarăşi. Dar stăruind Varvara în credinţa cea în Hristos, Marţian a pus să fie supusă încă la alte munci şi mai cumplite. Trupul fecioarei a fost strujit cu piepteni de fier, coastele i-au fost arse cu tăciuni aprinşi, a fost bătută peste cap cu ciocanul. Însă ea toate le răbda, rugându-se mereu cu stăruinţă lui Dumnezeu.
În mulţimea care era de faţă la chinurile sfintei se afla şi o femeie creştină cucernică, pe nume Iuliana. Ea urmărise de departe chinurile sfintei fecioare şi îi văzuse răbdarea şi stăruinţa şi rugăciunea fierbinte. Atunci, ridicându-şi glasul, a început să strige împotriva chinuitorilor, mărturisind şi ea că e creştină; atunci a fost prinsă şi pe ea şi a fost pusă la chinuri.
Şi Sfânta Iuliana a fost atunci supusă la chinuri. Trupul ei a fost şi el strujit cu piepteni de fier şi bătută. Apoi prefectul a poruncit să li se taie sânii amândurora. Mai apoi, Sfânta Iuliana a fost aruncată în temniţă, iar Marţian a poruncit ca Sfânta Varvara să fie purtată goală pe străzile oraşului, spre batjocura trecătorilor. Dar rugându-se ea fierbinte Mântuitorului tuturor să nu îndure această ruşine, Domnul a acoperit-o cu o haină de lumină, ca să nu poată vedea ochii păgânilor goliciunea ei, iar slujitorii au adus-o înapoi la prefect. Sfânta Iuliana a îndurat şi ea această ocară. Văzând însă că sfintele nu vroiau nicidecum să se depărteze de la dragostea lui Hristos, a poruncit să li se taie capul. Sfintele Varvara şi Iuliana au primit cu bucurie osânda, încredinţându-se Mirelui Hristos şi au primit astfel cununa muceniciei."
Sursa text:AICI

Icoană din biserica mănăstirii Poceaev, Ucraina


Icoană de langă racla cu moaştele Sfintei Varvara din catedrala Sf. Vladimir din Kiev

Icoană din biserica mănăstirii Sf. Varvara-Rousanou, Meteora-Grecia

"Mulţi credincioşi creştini cântă zilnic troparul Sfintei Varvara, amintindu-şi făgăduinţa pe care i-a făcut-o Domnul muceniţei că toţi cei care o vor cinsti vor fi păziţi de moarte năpraznică şi nu vor părăsi viaţa aceasta fără să fi primit Sfintele Taine."

Frescă- Catedrala Sf. Mihail, Kiev

Tropar:
Pe Sfânta Varvara să o cinstim, că a sfărâmat cursele vrăjmaşului şi ca o vrăbioară s-a izbăvit din ele, cu ajutorul armei crucii, preacinstita.

Frescă- Mănăstirea Sf. Cv. David din Evia, Grecia

Icoană din biserica mănăstirii Poceaev, Ucraina

Icoană din biserica mănăstirii "Panaghia Soumela", Grecia

© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com

Alte icoane cu Sfânta Varvara şi sfintele moaşte, aici:http://dositeea.blogspot.ro/2012/12/sfanta-varvara.html

Notă:
Preluarea imaginilor de pe acest blog se poate face numai cu menţionarea sursei. Vă mulţumesc.
Email: dositeea32@gmail.com

Imnografie- Sf. Varvara, AICI

Viaţa şi acatistul Sfintei Varvara: Aici


Niciun comentariu:

AddThis

Find us on Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dositeea

Abonaţi-va la acest blog

Copyright © 2011-2014 http://dositeea.blogspot.com



Vizite (de la 1 aug. 2011)

From 22 nov. 2011

View My Stats