Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" (Paramythia) este prăznuită pe 21 ianuarie şi se află spre închinare în Mănăstirea Vatoped, Athos.
Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com
Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com
Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com
Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com
"Tradiţia menţionează că pe 21 ianuarie 1320, când stareţul a dat cheile portarului, icoana s-a însufleţit şi Preasfânta a strigat: «Nu deschideţi astăzi porţile Mănăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi-i pe piraţi».
Atunci – o minunile Tale, Hristoase Împărate - pruncul Iisus ţinut în braţele Născătoarei de Dumnezeu, mişcându-şi mânuţa, a închis gura Preasfintei Mamei Lui, spunându-i: «Nu, Mama mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiţi aşa cum merită, pentru că îşi neglijează îndatoririle duhovniceşti».
Atunci Doamna Născătoare de Dumnezeu, având o mare îndrăzneală de mamă în faţa Fiului şi Dumnezeului ei, a luat mânuţa lui Hristos, coborând-o de la gura ei şi înclinându-şi capul spre dreapta, pentru a se feri de mâna Lui, a strigat către stareţ pentru a doua oară: «Nu deschideţi astăzi porţile Mănăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi-i pe piraţi» şi «aveţi grijă să vă pocăiţi, pentru că Fiul meu este mânios pe voi». Şi a repetat pentru a treia oară «Astăzi să nu deschideţi porţile Mănăstirii…».
După finalul acestui dialog, Preasfânta Doamnă Născătoare de Dumnezeu şi Preasfântul ei Prunc şi-au redobândit înfăţişarea din icoană, dar în chipul care apare astăzi. Preasfânta ţine aşadar mânuţa lui Hristos în josul gurii ei, având capul întors pentru a se feri de ea, şi cu o expresie a feţei plină de o infinită îngăduinţă, dragoste şi tandreţe maternă, iar Hristos în pofida faptul că este prunc are un chip aspru de Judecător.
Icoana aceasta este cu adevărat nefăcută de mână, întrucât a fost creată sub această înfăţişare de harul lui Dumnezeu, după intervenţia minunată a Preasfintei pentru salvarea Mănăstirii, fiind numită «Preasfânta Paramythia», adică Mângâietoarea. După cum spun pelerinii Mănăstirii, care nu se satură a o privi, vederea expresiei plină de blândeţe a feţei Preasfintei odihneşte şi mângâie sufletul omenesc." SURSA TEXT
Vatopedu - fragment din Paraclisul Maicii Domnului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu