miercuri, 30 mai 2012

Sf. Agapie de la Pecerska, doctorul cel fără de arginţi

Sfântul Agapie este prăznuit pe 1 iunie. Sfintele sale moaşte se găsesc în Lavra Pecerska, Kiev.


© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com


"Dacă vreunul dintre fraţi se îmbolnăvea, milostivul Agapie lăsa chilia şi liniştea sa şi alerga lângă cel bolnav. Priveghea lângă acesta, îl ajuta în orice nevoie ar fi avut şi-l îngrijea până la deplina sa însănătoşire. În acelaşi timp se ruga neîncetat către doctorul sufletelor şi al trupurilor, Iisus Hristos, pentru sănătatea fratelui bolnav. Şi chiar dacă boala continua pentru multă vreme, iar bolnavul îşi pierdea răbdarea şi începea să se vaite, cuviosul îl întărea şi-l mângâia cu cuvinte încurajatoare şi cu îndemnuri la răbdare.

  Prin puterea lui Hristos tămăduia orice boală, prin rugăciune şi dând bolnavilor să mănânce din rădăcinile cu care şi el se hrănea." Integral AICI


Viaţa Sfântului Agapie de la Pecerska, doctorul fără de arginţi:Aici

luni, 28 mai 2012

Sfânta Ipomoni( Răbdare) - icoana

Sfânta Ipomoni(Sfânta Răbdare) este pomenită pe 29 mai şi pe 13 martie.






Icoana din biserica Sf. Nicolae Planas, Atena


© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com



Moaşte Sfintei Ipomoni (capul) se află în biserica Mănăstirii Sf. Patapie, Loutraki



Mai multe fotografii cu Mănăstirea Loutraki şi icoane ale Sfântului Patapie: AICI


Viaţa Sfintei Ipomoni: AICI


joi, 17 mai 2012

Sfântul Ioan Rusul-icoane şi sfinte moaşte

Sfântul Ioan Rusul este prăznuit la data de 27 mai.




 








"Troparul:

Cel ce te-a chemat pe tine de pe pământ la lumea cea cerească, ţine şi după moarte, neschimbat, trupul tău, Sfinte. Căci tu în Asia ai fost dus prizonier şi acolo te-ai unit cu Hristos, Ioane. Deci pe Acela roagă-l să mântuiască sufletele noastre." 











Fotografii de la Biserica Sf. Ioan Rusul, Evia-Greci​a


© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.ro



"Tropar :

La Ioan noi credincioşii să alergăm, cei ce în suferinţe şi în necazuri ne aflăm, şi să cădem strigând cu evlavie din adâncul sufletului: Sfinte, ajută-ne nouă, celor ce ne rugăm ţie, aleargă şi ne izbăveşte din această nevoie. Nu trece, Sfinte, cu vederea, rugăciunea umilă a celor ce aleargă la acoperământul tău." Sursă text 


"Apăsat de cumplite necazuri, către tine îmi arunc şi trupul şi sufletul, rugându-mă ţie, cuvioase Părinte, să mă izbăveşti din nevoi şi suferinţe.

Pe tine, preafericite, te avem liman în primejdii, în tristeţe apărător şi desăvârşită izbăvire din necazuri, râu nesecat, fântână de binefaceri şi veşnic izvor de tămăduiri.

Nu mă lipsi pe mine de calda ta apărare, Sfinte Ioane, ci te rog - zdrobeşte cu puterea ta îndrăznelile cele neputincioase şi neaşteptatele săgetări ale diavolilor. Izbăveşte-mă de boli, de ispite şi de necazuri, şi ne mântuieşte pe toţi de atacurile demonilor, ca să te slăvesc şi să te laud din suflet, să mă închin şi să preamăresc, Sfinte, lucrările tale cele bineplăcute lui Dumnezeu.

Cere de la Dumnezeu pace, linişte sufletelor, până la sfârşit răbdare şi mântuire sufletelor pentru noi, cei ce ne rugăm ţie şi lăudăm cele minunate ale tale."Susa text


Mai multe fotografii de la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan Rusul, aici: http://dositeea.blogspot.ro/2012/05/hramul-sf-ioan-rusul-din-evia.html

Hramul Sfântului Ioan Rusul 2012, aici: http://dositeea.blogspot.ro/2012/06/hramul-sfantului-ioan-rusul-2012.html





Acatistul Sfântului Ioan Rusul: Aici

Paraclisul Sfântului Ioan Rusul: Aici




Sfânta Elena din Sinope - ajutătoarea celor care suferă de dureri de cap şi a celor dornici de curăţie

Sfânta Muceniţă Elena din Sinope este grabnic ajutătoare tuturor celor care suferă de dureri de cap şi de boli ale capului, dar şi a celor dornici de curăţie.
În biserica Sf. Marina din Ano Toumpa, Tesalonic se găseşte spre închinare capul Sfintei Muceniţe Elena din Sinope.
Icoana din Mănăstirea "Panaghia Soumela", Grecia

© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com
"Pe când avea numai 15 ani, mama ei o trimite pe Elena la un magazin din Kryonas, spre a cumpăra materiale pentru brodat. Pe cale, tânăra creştină a trecut pe lângă casa lui Ukuzoglu Paşa, guvernatorul otoman din Sinope, care se afla, la acel moment, la fereastră. Văzând-o pe fată şi aprinzându-se de pofta diavolească, păgânul a cerut ca aceasta să fie adusă la el.

Păgânul cu mintea întunecată a încercat de mai multe ori sa o forţeze pe fată, spre păcatul cel trupesc, însă o putere nevăzută îl oprea de fiecare dată. Neînţelegând ce se întâmplă, otomanul a închis-o pe fată în pivniţa casei sale. [...]

 Nefericitul păgân a încercat iaraşi, de mai multe ori, să o forţeze pe fată la păcatele lui cele spurcate, însă aceeaşi putere dumnezeiască l-a oprit de fiecare dată.

 Dându-şi seama că nu are nici o putere asupra sfintei, paşa a aruncat-o pe aceasta în închisoarea comună, unde a dat porunca de a fi torturată până la moarte. Călăii au torturat-o pe Sfânta Elena fără măsură, în cele din urmă bătându-i în cap două cuie mari. Cuprinşi de furie şi mustind de mândrie, în cele din urmă ei i-au tăiat capul Sfintei Elena.
  Încă de la început, Sfintele ei Moaşte s-au arătat drept vindecătoare şi făcătoare de minuni." Integral AICI

Sfânta Muceniţă Elena din Sinope este întocmai cu Sfânta Tomaida sau cu Sfântul Moise Ungurul  (care au ales mai degrabă moartea, decât să fie biruiţi de păcatul desfrânarii).
Despre Sfânta Tomaida, AICI

Sfânta Muceniţă Elena din Sinope este pomenită la data de 1 noiembrie.
 Fotografii cu sfintele moaşte: Aici

Viaţa Sfintei Muceniţe Elena din Sinope: Aici


miercuri, 16 mai 2012

AddThis

Find us on Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dositeea

Abonaţi-va la acest blog

Copyright © 2011-2014 http://dositeea.blogspot.com



Vizite (de la 1 aug. 2011)

From 22 nov. 2011

View My Stats