Pagini

vineri, 20 ianuarie 2012

Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" (Paramythia)

Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" (Paramythia) este prăznuită pe 21 ianuarie şi se află spre închinare în Mănăstirea Vatoped, Athos.


Copyright foto:  http://dositeea.blogspot.com


Copyright foto:  http://dositeea.blogspot.com


Copyright foto:  http://dositeea.blogspot.com




Copyright foto:  http://dositeea.blogspot.com

"Tradiţia menţionează că pe 21 ianuarie 1320, când stareţul a dat cheile portarului, icoana s-a însufleţit şi Preasfânta a strigat: «Nu deschideţi astăzi porţile Mănăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi-i pe piraţi».
 Atunci – o minunile Tale, Hristoase Împărate -  pruncul Iisus ţinut în braţele Născătoarei de Dumnezeu, mişcându-şi mânuţa, a închis gura Preasfintei Mamei Lui, spunându-i: «Nu, Mama mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiţi aşa cum merită, pentru că îşi neglijează îndatoririle duhovniceşti». 
Atunci Doamna Născătoare de Dumnezeu, având o mare îndrăzneală de mamă în faţa Fiului şi Dumnezeului ei, a luat mânuţa lui Hristos, coborând-o de la gura ei şi înclinându-şi capul spre dreapta, pentru a se feri de mâna Lui, a strigat către stareţ pentru a doua oară: «Nu deschideţi astăzi porţile Mănăstirii, ci urcaţi-vă pe ziduri şi alungaţi-i pe piraţi» şi «aveţi grijă să vă pocăiţi, pentru că Fiul meu este mânios pe voi». Şi a repetat pentru a treia oară «Astăzi să nu deschideţi porţile Mănăstirii…». 
După finalul acestui dialog, Preasfânta Doamnă Născătoare de Dumnezeu şi Preasfântul ei Prunc şi-au redobândit înfăţişarea din icoană, dar în chipul care apare astăzi. Preasfânta ţine aşadar mânuţa lui Hristos în josul gurii ei, având capul întors pentru a se feri de ea, şi cu o expresie a feţei plină de o infinită îngăduinţă, dragoste şi tandreţe maternă, iar Hristos în pofida faptul că este prunc are un chip aspru de Judecător.
Icoana aceasta este cu adevărat nefăcută de mână, întrucât a fost creată sub această înfăţişare de harul lui Dumnezeu, după intervenţia minunată a Preasfintei pentru salvarea Mănăstirii, fiind numită «Preasfânta Paramythia», adică Mângâietoarea. După cum spun pelerinii Mănăstirii, care nu se satură a o privi, vederea expresiei plină de blândeţe a feţei Preasfintei odihneşte şi mângâie sufletul omenesc." SURSA TEXT


Vatopedu - fragment din Paraclisul Maicii Domnului





Paraclisul Maicii Domnului Mangaietoarea 5 pe video.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu