joi, 31 octombrie 2013

Sfânta Elena din Sinope ~ grabnic ajutătoarea celor care suferă de dureri de cap şi de boli ale capului

Sfânta Muceniţă Elena din Sinope este pomenită la data de 1 noiembrie.
Sfânta Muceniţă Elena din Sinope este grabnic ajutătoare tuturor celor care suferă de dureri de cap şi de boli ale capului, dar şi a celor dornici de curăţie.
În biserica Sf. Marina din Ano Toumpa, Tesalonic se găseşte spre închinare capul Sfintei Muceniţe Elena din Sinope.
Icoana din Mănăstirea "Panaghia Soumela", Grecia
În biserica Sf. Marina din Ano Toumpa, Tesalonic se găseşte spre închinare capul Sfintei Muceniţe Elena din Sinope.
În biserica Sf. Marina din Ano Toumpa, Tesalonic se găseşte spre închinare capul Sfintei Muceniţe Elena din Sinope.
© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com

"Pe când avea numai 15 ani, mama ei o trimite pe Elena la un magazin din Kryonas, spre a cumpăra materiale pentru brodat. Pe cale, tânăra creştină a trecut pe lângă casa lui Ukuzoglu Paşa, guvernatorul otoman din Sinope, care se afla, la acel moment, la fereastră. Văzând-o pe fată şi aprinzându-se de pofta diavolească, păgânul a cerut ca aceasta să fie adusă la el.

Păgânul cu mintea întunecată a încercat de mai multe ori sa o forţeze pe fată, spre păcatul cel trupesc, însă o putere nevăzută îl oprea de fiecare dată.Neînţelegând ce se întâmplă, otomanul a închis-o pe fată în pivniţa casei sale. [...]

 Nefericitul păgân a încercat iaraşi, de mai multe ori, să o forţeze pe fată la păcatele lui cele spurcate, însă aceeaşi putere dumnezeiască l-a oprit de fiecare dată.

 Dându-şi seama că nu are nici o putere asupra sfintei, paşa a aruncat-o pe aceasta în închisoarea comună, unde a dat porunca de a fi torturată până la moarte. Călăii au torturat-o pe Sfânta Elena fără măsură, în cele din urmă bătându-i în cap două cuie mari. Cuprinşi de furie şi mustind de mândrie, în cele din urmă ei i-au tăiat capul Sfintei Elena.
  Încă de la începutSfintele ei Moaşte s-au arătat drept vindecătoare şi făcătoare de minuni." Integral AICI


Fotografii cu sfintele moaşte: Aici

Viaţa Sfintei Muceniţe Elena din Sinope: Aici

Sfântul David din Evvia~1 noiembrie

Icoana din Biserica Mănăstirii Schimbarea la Faţă şi Sf. Cuv. David din Evvia
Icoană din Biserica Mănăstirii Makrimallis, Evvia-Grecia
© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com


Icoana făcătoare de minuni, sfintele moaşte şi imagini cu mănăstirea Sf. David din Evvia, aici: http://dositeea.blogspot.ro/2011/10/sfantul-cuvios-david-din-evia-icoana.html


Viaţa şi acatistul Sf. Cuv. David din Evvia: Aici

vineri, 25 octombrie 2013

duminică, 13 octombrie 2013

luni, 7 octombrie 2013

Sfânta Pelaghia

Sfânta Pelaghia este pomenită pe 8 octombrie.

Pictură din Mănăstirea Panaghia Malevi, Grecia

© Copyright foto: http://dositeea.blogspot.com



Fragment din viaţa Sfintei Pelaghia:
"În timp ce Pelaghia dormea cu cuvioasa Romana, maica sa cea duhovnicească, venind diavolul a deşteptat-o şi a început a grăi către dânsa: "Scumpa mea doamnă Margareta, ce rău ţi-am făcut eu? Nu te-am îmbogăţit eu cu aur şi cu argint? Oare nu te-am împodobit eu cu pietre de mare preţ, cu salbe şi cu haine? Deci, rogu-mă ţie, să-mi spui cu ce te-am mâhnit? Eu sunt gata a îndeplini porunca ta, numai tu să nu mă laşi să mă fac de râs". Însă ea, înarmându-se cu semnul sfintei cruci, i-a zis: "Domnul meu Iisus Hristos, care m-a răpit pe mine din ghiarele tale şi m-a făcut mireasă a cereştii Sale împărăţii, Acela să te gonească de la mine". Şi diavolul îndată a pierit, iar Pelaghia a deşteptat-o îndată pe Sfânta Romana, zicându-i: "Roagă-te pentru mine, maica mea, căci mă necăjeşte pe mine diavolul". Iar maica a zis către dânsa: "Fiică, să nu te înfricoşezi de el, căci acum se teme el de tine şi se cutremură de umbra ta".
     A treia zi după botezul ei, Pelaghia a chemat pe una din slugile sale şi i-a zis: "Mergi în casa mea şi înscrie toate câte sunt în lăzile mele cu aur şi apoi toate podoabele mele să le aduci aici". Şi ducându-se slujnica a făcut toate cele poruncite de Pelaghia. Iar fericita Pelaghia, chemând pe Sfântul episcop Non, i-a dat toate bogăţiile în primire, zicându-i: "Aceasta este averea cu care m-a îmbogăţit pe mine satana şi, iată, o dau toată în sfintele tale mâini, ca să faci cu ea ce vei voi tu, căci mie mi se cade ca de acum să caut bogăţiile Domnului meu Iisus Hristos". Şi fericitul episcop, chemând pe economul bisericii, i-a dat înaintea tuturor toată bogăţia Pelaghiei, şi i-a zis: "Te jur pe tine cu numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi să nu duci în episcopie nimic din aurul acesta, nici în Biserica lui Dumnezeu să nu duci nimic şi nici în casa ta sau a vreunuia din clerici să nu duci nimic, ci tot ce este aici să împarţi orfanilor şi neputincioşilor, căci aşa se cuvine, ca cele ce sunt rău adunate să se împartă bine, iar bogăţia strânsă prin păcat să se facă bogăţie a dreptăţii. Şi de vei călca acest jurământ, anatema să fie casa ta şi partea ta să fie cu cei ce ziceau: "Ia-L, ia-L, răstigneşte-L pe El". Integral, viaţa Sfintei Pelaghia AICI

Viaţa Sfintei Pelaghia: Aici



AddThis

Find us on Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dositeea

Abonaţi-va la acest blog

Copyright © 2011-2014 http://dositeea.blogspot.com



Vizite (de la 1 aug. 2011)

From 22 nov. 2011

View My Stats